2016. június 14., kedd

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Sziasztok! Lorina vagyok! Ma az egyik kedvenc könyvemről szeretnék nektek egy kicsit írni. :)
Fülszöveg:Louisa Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait… Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes…
Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?
Véleményem:
Ez az egyik kedvenc könyvem, ezért nem volt kérdés hogy miről fogok elsőnek bejegyzést írni. Annyira magával ragadott, felkavart, tele van érzelmekkel, humorral, amik tökéletesen kompenzálják egymást a történet során. Szerintem fontos leszögeznem, hogy ez nem egy mézes mázas romantikus könyv, de ez már a fülszövegből is kiderülhetett az ember számára. Az írónő nagyon különleges romantikus történetet írt, ami teljesen letaglózza az olvasót, megnevetteti, ugyanakkor megríkatja, szóval elő a zsebkendőket. Miután elolvastam, rengeteg gondolatot ébresztett bennem. Talán a legfontosabb üzenete számomra az volt, hogy merj élni. Az embernek meg kell ragadnia a lehetőségeket, és az életéből kihozni a maximumot. Továbbá, jól szemlélteti az írónő, milyen ha az ember mozgáskorlátozott, és itt nem csak arról van szó, hogy mennyi mindenre jobban oda kell figyelni, hanem hogy ezt, adott esetben Will, hogy éli meg és milyen hatással van rá. Hatással volt rám a történet, és úgy érzem sok dologgal lettem gazdagabb az elolvasása közben. 


Főszereplők jellemzése:
 Lousia Clark: Egy fiatal 26 éves nő, aki teljesen meg van elégedve a kisvárosi életével. Humoros, vidám optimista, egy olyan személy, akivel az olvasó könnyen tud azonosulni. Van egy barátja, Patrick, és a családjával él együtt egy kis házban, szerény körülmények között. Amikor a kávézó bezár, ahol Louisa dolgozik, kénytelen lesz mihamarabb új munkát találni, ha nem akarja, hogy a családja még nehezebb helyzetbe kerüljön. A pénz szűkében Lou, egy 35 éves mozgáskorlátozott férfi gondozója lesz. 
Will Traynor: Egy 35 éves bankár, akinek mindene meg volt, amit csak egy ember kívánhat: jól kereső állás, gyönyörű barátnő, luxus nyaralások és persze barátai. Ám ezeket egyik pillanatról a másikra elveszíti, amikor egy motoros elgázolja, így nyaktól lefelé teljesen lebénul. A szülei birtokára költözik vissza, ahol a mindennapjait kell eltöltenie többnyire egyedül, amíg a szülei fel nem vesznek egy gondozót mellé. Utálta, hogy megfosztották az önállóságától, ezért magába fordult, mogorva és depressziós lett.  Ennek tetejébe kapott egy gondozót, aki rendkívül vidám, optimista és cserfes egy nőszemély.

Itt nem szerelem első látásról lesz szó, mint ahogyan sok romantikus történetben, sőt a kezdetekben nagyon is ellenszenvesek voltak egymással szemben, és 1-2 szónál alig váltottak többet egy nap folyamán. Aztán valahogy mégis elkezdtek beszélgetni és több időt töltöttek együtt egy légtérben. Megnéztek közösen filmeket, zenéket hallgattak, vagy kimentek a birtokra és a szabadban tartózkodtak. Egyre jobban kezdtek megnyílni egymásnak. Will próbálta Louisa látókörét tágítani, és arra ösztönözni, hogy menjen el ebből a kis városból és lásson világot. Próbáljon ki új dolgokat, és szerezzen felejthetetlen élményeket. Louisa azonban megtudja hogy Willnek már csak 6 hónapja van hátra, mert ennyi időt adott a szüleinek hogy éljen. Lou elhatározza, hogy bebizonyítja a férfinak, így is lehet teljes, és élményekkel teli életet élni. 

Akik szeretik a romantikus, sírós, de azért humoros történeteket feltétlenül el kell olvasniuk! 
Értékelés:  10/10
Kedvenc karakter:  Louisa Clark
Kedvenc idézetem: " Néha, Clark, maga az egyetlen, amiért úgy érzem, érdemes
felkelnem reggel."
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Oldalszám: 483

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése