2017. április 29., szombat

Jandy Nelson: Neked adom a napot

Sziasztok! Lorina vagyok és ismételten egy könyvajánlóval érkeztem, de nem is húznám tovább a szót.


Fülszöveg:

A ​tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. 

Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné… 

Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására. 

Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.




Ez a könyv maga a művészet megtestesült formája. Molyon bukkantam rá és már a címe felkeltette az érdeklődésemet, a fülszövegbe csak éppen beleolvastam, szerintem csak az első két mondatot, és úgy éreztem szükségem van erre a könyvre, azonnal el akarom olvasni, plusz molyon is nagyon jó értékeléseket írtak róla.


Barátság, szeretet, elfogadás, harag, félelem,megbocsátás, tovább lépés. Mindegyik érzelem egy könyvben. Nem számítottam rá, hogy ennyire különleges lesz, és tényleg egy érzelmi hullámvasútra száll fel az olvasó, ha elkezdi olvasni a könyvet. A borítót is nagyon eltalálták, illik a történethez. Annyi életbölcsesség van ebben a regényben és a szereplők is kiforrott karakterek. Mindegyiküknek megvan a maga története, ami a végen egybefonódik. 

             "Miért olyan nehéz eldönteni, mik is vagyunk igazából?"

Noah és Jude szemszögéből olvashatjuk felváltva, hol a jelen hol a múlt váltakozik és így összeáll majd a végére minden, kerek lesz az egész. A művészet végig kulcsfontosságú szerepet játszik és nagy hangsúlyt fektet erre az írónő. Inspirálóan hatott rám.  


Noah: 


Egy különleges személyiség. A világszemlélete és a gondolatai is beszippantottak. Különc inkább magának való, és többet beszél magában, mint másokkal. Ha viszont talál egy erre méltó embert azt beengedi a saját kis világába. Jude-dal való kapcsolata is mélyebb, hiszen ikrek és egy elzárt világban élnek ketten, ahova senkit sem engednek be. Az új szomszéd srác az, akivel úgy érzi mellette önmaga lehet és egyre gyakrabban keresi a fiú társaságát.
 Egy tragédia folytán gyökeresen megváltozik az életük és mintha kicserélték volna őket. Noah normális lesz. Felhagy korábbi szenvedélyével a festészettel, rajzolással és régi személyiségét eltemeti és helyette egy újat kreál. 




Jude:

Ahogy kezd felnőni úgy kezd változni és távolodni Noah-tól. Egyre inkább lázad a szülei ellen, bulizni jár és fiúkkal kavar, mint minden más tini. Jude-nak is gyökeresen megváltozik az élete és a személyisége is. Zárkózott lesz, eltávolodik a barátaitól, míg végül teljesen egyedül marad a gondolataival. Emellett babonás lett még jobban és megszállottan a nagymamája által kreált "Biblia" tanácsait követi. Szó szerint megszállottan. Kifordult önmagából. Az ikertesójával már szinte semmit sem beszélnek. A lány elhatározza, hogy megpróbálja helyrehozni a múltban vétett hibáit.



Vajon visszatalálnak egymáshoz, vagy a törés, ami a múltban keletkezett már semmi nem tudja helyrehozni, még az idő sem? Képesek újra felépíteni azt a világot, amit leromboltak? Hogyan folytassák tovább az életüket? 


Egy ragyogó történet, ami magába szippantja az olvasót és nem hagyja nyugodni.
Bárkinek ajánlom aki egy különleges történetre vágyik, de ez nem az a tipikus könnyed olvasmány. Az írónő sok kérdést vet fel az egész élettel kapcsolatban, amit 2 tini szemén keresztül mutat be. 



Értékelés: Valószínűleg 2017 könyve lesz. 
Kedvenc karakter: Noah és Jude. Nem tudok választani.
Kedvenc idézet: "Nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember hű maradjon önmagához, a szívéhez."
Kiadó: Libri
Oldalszám: 428

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése