2017. május 8., hétfő

Böszörményi Gyula: Rudnay gyilkosságok

Sziasztok! Lorina vagyok és ma az egyik kedvenc sorozatom második kötetéről írok egy ajánlást. Ez nem más mint az Ambrózy báró esetei 2. regénye. Az előzőről itt olvashattok értékelést =>Értékelés

Fülszöveg:
1900 ​ősze. 
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. 
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.
Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!

Ezzel a  könyvvel sem tudtam betelni, csak úgy faltam, nem hiába hogy molyon is bőven 90% felett van (pontosan 98%!!!!!) az értékelése. Az író most is levett a lábamról. Mindig szeretek visszautazni a múltba, hogy megtudjam miben mesterkedik a báró és Mili kisasszony. 

"– Báró úr, maga mintapéldánya a zseniális tökfejeknek, de ne aggódjék, mert ezt csupán az önnel egy fedél alatt élők tudják, mi viszont nem fecsegünk."
A történet tovább folytatódik, Milinek és a bárónak egy újabb rejtélyre kell fényt deríteni, vagy inkább sokra. De ezek véletlenek, vagy e gyilkosságok mögött valami sokkal nagyobb és veszélyesebb dolog áll,  mint ezt gondolnánk? És mit rejteget a báró? Mi az a titok, ami megváltoztatta az életét? A cselekmény 2 szálon fut, az egyik Emma életéről a másik pedig Mili mindennapjait követhetjük nyomon az ő morcos bárójával az oldalán. Mili már otthonosan mozog az Ambrózy villában és a fővárosban, azonban a bárón ő is nagyon nehezen igazodik ki néha. Szerencsére Agáta mama, Terka néni és jó barátnője Renée mindig segít neki, ha bármi baja van. Emellett Mili egy erős személyiség, aki a szoknyája ellenére is tökéletesen megállja a helyét a férfiak között és nem fél felvállalni a véleményét egy-egy témával, üggyel kapcsolatban. Jó nyomozó, habár Richárd nem mindig bizonyul a legmegfelelőbb tanárának, ennek ellenére ütőképes párost alkotnak.

Izgalmas, tartalmas és az ember csak kapkodja a fejét, hogy akkor mi és hogy van, úgy pörög a cselekmény. Mili és Richárd továbbra is tökéletes párt alkotnak számomra, és a báró mellé Mili a legjobb választás, ahogy ezt már korábban is írtam, úgy hogy erről nem is szaporítanám tovább a szót. Most is kettőjükre van szükség, hogy fényt derítsenek a gyilkosságokra, persze Tarján Vili, a firkász is fontos szerepet játszik ebben.

Emma fordulatokkal teli életét továbbra is nyomon követjük, aki már nagyon szeretne hazajutni a szerető családjához, de ez nehezebbnek bizonyul, mint az sejti. Sok mindenen megy keresztül és mindig egy új emberré kell válnia, ha nem akarja, hogy újra elrabolják.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom akik szeretik a krimiket, nyomozást, de azért egy kis romantikus szálra is vevők. Mondjuk ilyen stílus mellett mint az íróé, nem lehet nem szeretni a könyvet. Magába szippantja az olvasót. Figyelmeztetés! Csakis kizárólag olyan körülmények között olvasd, hogy bőven legyen időd rá, mert nem fogod tudni abba hagyni!

Értékelés: 5/5*
Kedvenc idézet: "– Néha félek tőle – szólaltam meg mégis, miután Terka néni elvette előlünk a tányérokat. – Azt hiszem, Richárd gyűlöl engem. – Gyűlölet és imádat – sóhajtott Agáta mama, batiszt kendőjével legyintve. – Ugyanazon tőről fakadó bolondságok. Mindkettőt szenvedély szüli, és míg a fent nevezett érzemény ki nem bomlik teljesen, aligha tudható, melyik is valójában."
Kedvenc karakter: Mili kisasszony
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 560

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése