2016. június 17., péntek

Sarah J. Maas: Üvegtrón

Sziasztok! Lorina vagyok, és ma egy különleges könyvről fogok nektek írni.
Fülszöveg:
Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt, tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Imádtam! Annyira izgalmas, tele van rejtélyekkel, amik megoldásra várnak és csupa izgalommal. Az olvasót elrepíti egy kitalált világba, ahol tündérek, boszorkányok, és más természetfeletti élőlények élnek és persze van mágia. Kicsit olyan trónok harcás beütése van az előbb említettek miatt. Alig bírtam letenni a könyvet, legszívesebben egész nap csak azt olvastam volna. Tele van váratlan fordulatokkal, ezért lehetetlen abbahagyni. Kíváncsivá teszi az olvasót és nem hagyja nyugodni, hogy mi lesz. Emellett a karakterek is nagyon jól lettek kitalálva. A történet tele van jó poénokkal is, amik mindig megnevettetik az olvasót. Azért a durvább jelenetekből sincs hiány, de csak mértékkel.



Celaena Sardothien a világ leghíresebb, hidegvérű orgyilkosa, ennek ellenére elkapták, mert elkövetett egy szörnyű hibát. Szeretett. Ezért súlyos árat kellett fizetnie.
Főhősünk már lassan 1 éve Távolvégben raboskodik, amikor egyik nap egy látogató érkezik hozzá. A hihetetlenül jóképű  Chaol Westfall kapitány, aki egy különös ajánlatot tesz Celaenanak. Dorian herceg őt választotta a bajnokaként, és azt szeretné ha megmérkőzne 23 vetélytársával. Utána még kéne pár évet a király szolgálatában eltölteni, és azután újra szabad lehetne. Celaenanak döntenie kellett. Vagy rab marad továbbra is, vagy  a király bajnokaként nyeri vissza a hőn áhított szabadságát. Celaena rábólint az ajánlatra. Bármire képes, hogy újra szabad legyen, még arra is hogy gyilkosokkal, tolvajokkal és rablókkal szálljon szembe azért, hogy kiérdemelje a bajnoki címet. Amint megérkezett a palotába, éppen csak volt egy kis ideje pihennie, azonnal kezdetét vette kegyetlen kiképzése Chaol kapitánnyal. Eléggé kijött a gyakorlatból, ezért alaposan meg kellett szenvednie nap, mint nap. A palotán még egy új barátnőt is talál magának, Nehemiat, aki szintén nem saját akarata miatt tartózkodott Adarlanban. Eközben a koronaherceg, Dorian, figyelmét azonnal felkeltette az orgyilkos, amint meglátta. A fiút teljesen levette a lábáról. De Chaol sem volt közömbös egy idő után a lány iránt.
 De vajon az érzés kölcsönös? Kit választ Celean?  Megengedheti magának egyáltalán, hogy újra szeressen? Lehetnek újra barátai? 
 Mindezek mellett  Celena olyan dolgokba keveredik bele, amelyek az életét veszélybe sodorhatják. Olyan dolgot fedez fel, ami már rég eltűnt a királyságból..legalábbis azt hitte..

Szereplők jellemzése:

Celaena egy fiatal 18 éves lány, akinek szörnyű volt az utóbbi 10 éve. A családját megölték, amikor 8 éves volt. Adarlan leghírhedtebb orgyilkosa a szárnyai alá vette, és halálos fegyvert kovácsolt, egy törékeny kislányból. Celaena könyörtelen és hidegvérű….vagy mégsem. Létezik hogy egy orgyilkos imádja a szép ruhákat, és szenvedélye az olvasás, na meg gyönyörűen zongorázik? Igen, tényleg így van, és eleinte nem is értettem miért. ( majd a 2 kötet végén fog kiderülni minden) Sokat nevettem rajta, mert nem hittem volna, hogy ő is szokott nyavajogni, de ezt persze nem mások előtt. Talán ezt a kettősséget szerettem benne a legjobban. Erős, ravasz, talpraesett és kiválóan harcolt, emellett ő is csak egy fiatal nő, akit a szép bálok, és az érdekes könyvek ugyanúgy elkápráztatnak. Összességében nagyon szerettem Celaenat.

Chaol: Chaol Westfall kapitány. A királyi testőrség parancsnoka, és Dorian legjobb barátja. Barna szem, barna haj és nagyon jóképű. Mondanom sem kell ő is álompasi. Eleinte ellenséges és barátságtalan volt Celaenaval szemben, de ez érthető, hiszen a lány egy orgyilkos. A királyi testőrség kapitánya, és ezért még inkább tartózkodott a lánytól. Ahogy kezdik megismerni egymást a férfi nem tudja, hogy mit gondoljon a lányról és ez teljesen összezavarja..



Dorian: Adarlan királyának a fia. Magas, izmos testalkat, ében fekete haj, és hozzá gyönyörű kék szem. Egy igazi szoknyapecér, és a lányok odáig vannak érte. Viszont a történet előrehaladtával kezdi az olvasó látni, milyen ember is valójában . Amikor Celaenat jelölte ki a bajnokaként, csak az apját szerette volna ezzel is idegesíteni és ezzel szeretett volna ellenszegülni a király akaratának. Elege volt, hogy folyton megmondták neki, mit hogy kellene csinálnia, és legfőképpen azt, hogy kit kellene majd feleségül vennie. Celaena pedig tökéletesen felborzolta a kedélyeket, pláne azzal, hogy Dorian meglehetősen nagy érdeklődést mutatott az orgyilkos iránt.


Értékelés: 10/10
Kedvenc karakter: Nem tudtam választani, mert mind a három a szívemhez nőtt. Celaena, Chaol, Dorian..fantasztikus szereplők mindannyian.
Kedvenc idézet: – Orgyilkos vagy. 
                           – Ha besurranó tolvaj lennék, akkor udvariasabban viselkednél velem? – kérdezte                                  Celaena, de aztán intett a kezével. — Nem kell válaszolnod.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 554







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése